BLOG

Milena 1

Iskoristi priliku kako bi brže došao do posla

Zapošljavanje posredstvom Agencija za zapošljavanje – fer i transparentno za sve učesnike. Značajno se skraćuje cijeli postupak zapošljavanja koji često može biti dugotrajn, stresan i iscrpljujuć.
Nemaš posao? Imaš, ali nisi zadovoljan/na? U svakom slučaju želiš posao. Nekada taj proces može biti dugotrajan, stresan i iscrpljujući. Razmisli, da li su icrpljene sve mogućnosti? Možda se pitaš kako funkcioniše zapošljavanje preko agencije? Da li je uopšte iko ikada tako našao posao? Koliko je to fer, jasno, transparentno? Po čemu je to slično ili drugačije od zapošljavanja direktno kod poslodavaca?
Agencije za zapošljavanje su relativno mlad fenomen na našem tržištu rada i zapošljavanja. Decenijama smo se zapošljavali preko veze, preporuke, Zavoda za zapošljavanje ili eventualno javnog konkursa. Od skoro postoje agencije za zapošljavanje i stiče se utisak da neko ko traži posao nije u potpunosti upućen u njihov rad i način funkcionisanja, kao i u koristi koje može imati od korišćenja agencijskih usluga.
Kao što važi i za brojne druge agencije ( turističke, knjigovodstvene, za nekretnine… ) i rad agencija za posredovanje pri zapošljavanju je definisan zakonom i nadgledan od strane nadležnih institucija. Agencija funkcioniše po sličnom principu kao i Zavod za zapošljavanje, samo nije državna institucija već privatna firma. Ona svoje usluge naplaćuje isključivo od klijenata (poslodavaca) koji traže radnike za svoje potrebe. Usluge za kandidate (osobe koje traže posao) su besplatne i to je tako zakonom definisano.

Kada se možeš javiti agenciji?

Bilo kada. Kada vidiš neki zanimljiv oglas na njihovom sajtu, ali i mimo toga. U svakom trenutku radnog dana, osobe zadužene za regrutaciju (regruteri) primaju biografije, pozive i usmeno upoznaju sve zainteresovane za traženje posla. Jako je važno da se potrudiš da imaš što je moguće bolje sastavljen CV, sa adekvatnom slikom i svim važnim podacima (tvojim osobinama, iskustvom, znanjem…). Takođe je važno da regruterima daš do znanja o svemu što je pojedinačno za tebe kao radnika važno. Kakva su ti očekivanja, u kojoj branši se dobro snalaziš, kakvo zaposlenje očekuješ, da li si spreman/na za promjenu prebivališta u slučaju poslovne ponude u drugom gradu. Jednom kada se prijaviš ti ostaješ u bazi kandidata agencije, čak i ako nađeš posao na neki drugi način.

Šta agencija radi sa tvojom prijavom, biografijom?

Jako je važno da znaš šta su prava i odgovornosti ljudi u agenciji a šta tvoje u ovom procesu. Ti imaš pravo, da u svakom momentu, znaš šta se dešava sa tvojom prijavom, tako da se uvijek slobodno možeš raspitati. Tvoja odgovornost je da vodiš računa o tome da tvoja prijava (biografija i propratno pismo) budu sastavljeni na odgovarajući i profesionalan način.
Osim toga, tvoja je obaveza da budeš aktivan/na u procesu traženja posla. Ne možeš očekivati od agencije da te se uvijek sjeti i da je to isključivo njihova obaveza. Zato, ako se prijaviš na evidenciju agencije budi uvijek u toku sa svim oglasima koji izlaze. Nazovi i pitaj o čemu se radi i da li tvoja prijava odgovara tim zahtjevima.

BLOG

Leave a comment