BLOG

sezonski poslovi ili zaada

Otkrijte zašto vam sezonski poslovi mogu biti korisniji i od same zarade

Radne navike, svakodnevna komunikacija sa velikim brojem ljudi, rad pod pritiskom i više poslova istovremeno, su sve vještine koje se mogu unaprijediti radeći sezonske poslove. Sezonski poslovi- prilika za dalji razvoj karijere

Tražiš posao ali ne dobijaš mogućnost da pokažeš šta sve možeš? Na svakom oglasu traži se višegodišnje iskustvo, a ti ga ne posjeduješ jer si tek završio/la školovanje ili si još uvjek na studijama. Kako da stekneš vještine koje su ti neophodne da bi bio/la kompetentan kandidat? Možda da razmisliš o sezoni i sticanju jednog specifičnog iskustva koje ti višestruko može biti od koristi?
U Crnoj Gori počevši od aprila mjeseca otvaraju se radna mjesta na Primorju za sve ljude koji su željni angažovanja, uz obezbjeđen smještaj i ishranu, što je uglavnom praksa. Iz tvog ugla, ugla sezonskog radnika, radi se o tri, četiri mjeseca u toku kojih imaš priliku da se kroz rad i svakodnevne obaveze upoznaš sa načinima funkcionisanja uglavnom hotela i ugostiteljskih objekata. Naravno, djelatnosti koje su u ponudi su širokog spektra, sa najvećim brojem ugostiteljskih pozicija. U zemlji malog tržišta, a velikog prirodnog bogatstva, neočekivano vlada mit o sezonskom poslu kao nužnom zlu.
Na malom tržištu, kada jednom ostvariš kontakte i pokažeš pozitivne rezultate, to može biti povoljno po tvoja buduća angažovanja, i preporuke za druge poslodavce.
Da li se do “posla iz snova” stiže direktno sa odbrane diplomskog rada? Kako mladi ljudi gledaju na prilike koje imaju na raspolaganju u toku sezone?
Prije će biti da je posao snova cilj kojem težimo kroz usavršavanje svoje karijere. Vizija velikog broja mladih koji završe školovanje je neka idealna, zamišljena pozicija. Na samom početku karijere taj idealan posao čeka rijetko koga, on najčešće i ne postoji već je to nešto što samostalno tek treba da gradimo… Važno je da razgraničiš da li je neatraktivnost posla koji ti se nudi trenutna i da li možeš vidjeti “korak naprijed” i priliku posmatrati kao put za usavršavanje tvoje karijere. Objektivno posmatrano, ne možemo svi biti na rukovodećim pozicijama, pa je važno razumjeti hijerarhijsku podjelu radnih pozicija ali i način usavršavanja i napredovanja kroz karijeru. Tako do željene pozicije sigurno nećeš stići odmah nakon diplomiranja, a ako se desi da stigneš, svojim kompetencijama vjerovatno nećeš biti na “visini zadatka”.
Opšte je mišljenje da se “sezona treba odraditi”, a da li je zaista tako? Pruža li sezonski posao nešto vise od “obični”, “jednostavnih” zadataka I obaveza? Da li na neki način može predstavljati priliku za dalji razvoj tvoje karijere? Zašto sezonski poslovi mogu biti korisni?
Sezonski rad je sam po sebi veoma specifičan i vrlo kondenzovan, iskustvo koje nije kontinuirano, ali zato u tom vremenskom periodu veoma skoncentrisano i “gusto“. Osim toga, sezonsko iskustvo uglavnom podrazumjeva i svakodnevnu komunikaciju sa velikim brojem ljudi, što znatno može uticati na poboljšanje tvojih interpersonalnih vještina, uključujući i komunikaciju. Takođe, radne navike koje stekneš izvršavajući radne zadatke, umnogome će ti koristiti u organizaciji budućeg posla. Takođe, rad pod pritiskom, rad sa teškim i zahtjevnim ljudima, multitasking. Sve su to vještine koje se mogu steći na sezonskim poslovima.
Sezonsko iskustvo koliko god da je kratkoročno na duge staze može predstavljati početak tvoje karijere u kojem si ostvario/la kontakte, dobio/la dobre preporuke, stekao/la određene vještine ali i započeo/la rad na sopstvenom usavršavanju.
Živimo u relativno maloj i siromašnoj zemlji u kojoj jednom propuštena prilika može stvoriti lošu reputaciju i predstavljati potencijalnu prepreku u daljem razvoju karijere. Nemamo taj luksuz da biramo i propuštamo prilike koje nam se nude. Velika je vjerovatnoća da drugih i trećih prilika neće ni biti, a svaka iskorišćena prilika rađa novu i novu.

BLOG

Leave a comment