BLOG, slide

sta ako nemate h sekto

Šta ako nemate službu za ljudske resurse?

Jako veliki procenat naših firmi nema odjeljenja ljudskih resursa koja se bave zapošljavanjem, praćenjem, razvojem, motivisanjem…zaposlenih. Pogrešno zaposlena osoba poslodavca košta od šest do 12 bruto plata. Kako ovo prevazići? Koja su moguća rješenja?
Pokušali ste da osvježite tim, popunite upražnjeno ili otvorite novo radno mjesto u vašoj firmi…ali nekako ne ide? Oduzima previše vremena. Treba odgovoriti na desetine ili stotine mejlova prijava. Čim se pročuje da tražite radnika jure vas, zovu telefonom i za rukav vuče armija komšija, rođaka, poznanika i potpunih stranaca koji imaju da vam preporuče pravu osobu za vas. I onda se pitate šta vam je sve to trebalo?
Kako smo nekada bili socijalističko društvo sa državnim i društvenim preduzećima i jako malom tradicijom privatnog preduzetništva brojni aspekti poslovanja vise na koncu, sada već neadekvatne tradicije ili našeg umjeća snalaženja. Drugim riječima, nalazimo se u procesu razvoja i učenja po mnogim pitanjima. A između ostalog i po pitanju rada na ljudskim resursima naših firmi, preduzeća, kompanija.
Mnogi poslodavci, vlasnici i direktori firmi, logično želeći da upravljaju svim procesima u firmi odluče da sami obave proces zapošljavanja radnika. Jako veliki procenat naših firmi nema posebno osmišljena odjeljenja (ljudskih resursa) koja bi se bavila zapošljavanjem, praćenjem, razvojem, motivisanjem…zaposlenih. U tom slučaju na zapošljavanju radnika radi neko od odgovornih lica u firmi i još neko ko je procjenjen da bi bio/la koristan/na u tom procesu. Sasvim je moguće da se na takav način, čak i u značajnom procentu slučajeva, obavi dobra procjena i zaposli najbolji kandidat. Ipak, ostaje pitanje cijene takvog pristupa. Na tome, jedno je sigurno, rade osobe nestručne za taj proces, oslanjajući se na zdrav razum i lična uvjerenja.
Svoje radno vrijeme troše na procese i zadatke koji nisu njihova osnovna djelatnost. Što zapravo znači da u velikoj mjeri zanemaruju, u tom periodu, svoju osnovnu djelatnost. I time, sasvim moguće, utiču na smanjenje prihoda po tom osnovu. Ovaj proces je za nekoga kome to nije struka i profesija, jako iscrpljujuć i stresan, pa imamo i tu cijenu u računici. Na posletku, imamo jako veliki rizik od zapošljavanja neadekvatne osobe, imajući u vidu da proces zapošljavanja obavljaju osobe koje nisu za to dovoljno stručne. Cijena zapošljavanja je jako velika, i finansijski i na druge načine.
Ali da se pozabavimo finansijskom cijenom. Pogrešno zaposlena osoba poslodavca košta, istraživanja kažu, a praksa je više puta i potvrdila od 6 do 12 bruto plata za to radno mesto. Medjutim, gdje je vrijeme koje je proveo u regrutaciji, selekciji, intervjuisanju tih kandidata; pa sve to isto za sve osobe iz firme koje su mu pomagale; propuštene prilike vezane za osnovnu djelatnost u tom periodu; troškovi samog procesa zapošljavanja (oglasi, telefonski razgovori, štampanje materijala…); bruto plata novozaposlene osobe i svi ostali troškovi koje firma ima po jednom radnom mjestu; troškovi uvođenja u posao i obučavanja novog radnika; troškovi grešaka pogrešno zaposlene osobe; te troškovi nezadovoljstva tima i pada produktivnosti; troškovi otpuštanja ili premještanja osobe na drugo radno mjesto; te troškovi ponovnog traženja osobe za tu poziciju. I na kraju ono što je najvažnije: propuštena zarada koju je pravi radnik mogao da donese firmi za vremenski period u kojem je pogrešna osoba obavljala posao.
Kako ovo prevazići? Koja su moguća rješenja?
Često ćemo čuti poslodavce da su im usluge agencija za posredovanje skupe. Zapravo, na našem tržištu su cijene ovih usluga vrlo jeftine, ne samo nominalno već uzimajući u vidu odnos standarda i ostalih cijena usluga.
Za cijenu koju vam agencija definiše, vi dobijate:
-Obučene profesionalce čiji je posao da pretražuju baze podataka, postavljaju oglase, analiziraju pristigle prijave, odgovaraju uredno na iste;
-Tim psihologa koji analizira prvo vaše potrebe i definiše zajedno sa vama. A vaše potrebe su često daleko specifičnije nego što i sami na prvi pogled mislite. Jer one se ne ogledaju samo u opisu posla koji će budući zaposleni raditi, već i u uklapanju u vašu oranizacionu kulturu (bilo da je ona osvešćena ili ne), uklapanje u konkretan tim, odnos sa nadređenim(a), osobine ličnosti koje su najedekvatnije za dato radno mesto, itd, itd;
-Detaljno pisane i osmišljene izvještaje koji su vam prikačeni uz biografiju i to samo za one kandidate koji ispunjavaju većinu zahtjeva koje ste naveli;
-Anonimnost cijelog procesa što znači da vas niko neće zvati ni za rukav vući da vam preporuči „pravu“ sobu za vas;
-Fer i korektan proces regrutacije i selekcije koji će u velikoj mjeri ostaviti pozitivan utisak na sve kandidate koji budu ušli u finalni proces i time ojačali imidž vaše firme, a na kraju rezultirati prijemom jedne zadovoljne i motivisane osobe u vaš tim;
-A uz sve to zadržavate pravo da budete učesnik i posmatrač svih procesa i da na kraju sami donesete odluku koga ćete od ponuđenih kandidata primiti.
Pitamo vas sad šta je ovdje jeftino, a šta skupo?

BLOG slide

Leave a comment