BLOG

work-environ

Novo radno mjesto

Mnogi eksperti iz oblasti ljudskih potencijala saglasni su u ocjeni da je najbolje vrijeme za pronalaženje novog radnog mjesta, upravo kada još radite na starom radnom mjestu.

Ukoliko ne osjećate više izazova na radnom mjestu, razmislite da li ste spremni za promociju na novi nivo. Ukoliko prihvatite savjete koje Vam predlažemo, novo radno mjesto moći ćete da pronađete đe želite.

Predstavljamo 10 potvrđenih strategija za početak nove stepenice u vašoj profesionalnoj karijeri:

1. Pričajte s svojim šefom – Sjedite i održite direktan i smislen razgovor sa šefom ili nadređenim o budućnosti u kompaniji. Navedite obavezno da želite da doprinesete poslovnim ciljevima kompanije. Podijelite svoje želje u karijeri s šefom. Vaš nadređeni će respektovati vaše povjerenje da podijelite ove informacije s njim.

2. Tražite više – Zatražite više odgovornosti u kompaniji ili radnom timu – tako ćete povisiti svoju vrijednost u organizaciji. Molba za dodatnim poslom pokazaće interesovanje vašim nadređenima da želite da učestvujete u uspjehu organizacije.

3. Volontiranje nadređenima – Ukoliko želite da napredujete u karijeri, pronađite šansu da volontirate ili pomažete bordu nadređenih i upravnom odboru, đe možete izgraditi reputaciju nekoga ko je veoma zainteresovan za budućnost kompanije.

4. Pokažite svoje ljudske kvalitete – Pozitivni ljudski kvaliteti mogu imati krucijalnu ulogu u respektovanju od strane vaših kolega i nadređenih; oni takođe mogu izazvati pažnju lica iz druge kompanije koji vam mogu otvoriti vrata za nove poslovne mogućnosti. Budite prijateljski raspoloženi, ažurni i otvoreni. Saslušajte svoje kolege i vježbajte da budete efektivan i iskren komunikator.

 

 

 

5. Inovativnost – Nikada se ne ustručavajte da iznesete kreativne ideje – nadređeni će to umjeti da cijeni.

6. Odaberite mentora – Izgradnja odnosa s mentorom, bilo da je u kompaniji ili van nje, može pomoći u karijeri. Istraživanja pokazuju da su četiri od pet unaprijeđenja pospješena od strane mentora koji se nalazi na višem položaju u kompaniji. Mentori su takođe odlični izvori informacija ili savjeta za unaprijeđenje karijere.

7. Prodajte se skupo – Pronađite način samo-promocije. Ukoliko ste dobili pohvale nadređenih ili kreirali uspješan projekat, potrudite se da što više ljudi sazna za to – naročito onih na višim pozicijama koji vam mogu pomoći u vašoj karijeri.

8. Neprekidno učite – Potvrđen način napredovanja u karijeri je neprekidno učenje i upijanje novih znanja.

9. Umrežavanje – Izgradite svoju ličnu i profesionalnu mrežu kontakata u organizaciji i van nje, učestvujte na konferencijama, ili čak i volontirajte. Što više poznaje vaša znanja i sposobnosti, veće su vam šanse da proširite listu korisih kontakata.

10. Gradite svoju reputaciju – U biznisu, vaša reputacija je najbitnija osobina. Budite odgovorni, nezavisni, profesionalni i kooperativni. Ponašajte se i izgledajte kao profesionalac.

BLOG

Leave a comment