BLOG

što vjeuješ

Ono u šta vjeruješ – to si!

Jedina istina za nas su naša uvjerenja. Uzalud je što nas nekad, drugi vide kao izuzetno uspješne i vjeruju da mi možemo mnogo više. Vremenom i stvarno postajemo takvi u šta vjerujemo, bez obzira na ogroman potencijal koji imamo.

Možda ste imali prilike da upoznate ljude koji su na prvi pogled izuzetno uspješni, prema nekim standardima, ako je to uopšte moguće standardizovati, npr. imaju dobar posao i karijeru, sređen i udoban porodični život, puno prijatelja, fizički izgledaju vrlo prijatno, zabavni su, pametni i još puno sličnih pozitivnih opisa, međutim, oni sebe ne vide tako. Možda ste i sami takvi? Koliko puta nam se desilo da nas drugi vide uspješnijima, ljepšima, pametnijima….od nas samih? Zašto je to tako?
Najčešće je stvar u našim duboko ukorijenjenim uvjerenjima i vrijednostima koje imamo o sebi. Kakva su to uvjerenja i u čemu je tu problem?
„Ja to ne mogu, nisam dovoljno dobar/a da budem…nikada neću postati dobar/a u… drugima sve lakše pada, ja moram da se pomučim za sve…drugi imaju više sreće od mene…Ovo su neki od primjera ograničavajućih uvjerenja, koje imamo o sebi, koje smo najvjerovatnije usvojili tokom odrastanja i kojih često nismo ni svjesni. Problem je to što su ova uvjerenja za nas jedina istina, uzalud je što nas drugi vide kao izuzetno uspješne i vjeruju da mi možemo mnogo više. Kako je ovo za nas istina, mi se u skladu sa tom istinom i ponašamo, izbjegavamo prilike za rast i razvoj, iz straha da im nismo dorasli, npr. ne usudjujemo se da promjenimo posao ili tražimo unaprđenje jer vjerujemo da ga ne zaslužujemo. To se sve odražava i na naše sposobnosti, pa vremenom i stvarno postajemo takvi u šta vjerujemo, bez obzira na ogroman potencijal koji imamo.
Uvjerenja mogu da se mijenjaju!
Prva i možda najvažnija stvar je da spoznamo svoja negativna ograničavajuća uvjerenja, znači iskreno i otvorenog uma i srca sagledamo sadašnje stanje, kako bismo izabrali najdjelotvorniju strategiju da stignemo do željenog stanja. Univerzalnog recepta, koji važi za sve nas – nema. Svi smo različiti, na različite načine vidimo svijet, imamo različita uvjerenja, sposobnosti, različite stvari su nam važne i svako mora da nađe svoj put do željene promjene.
Često su nedostatak samopozdanja, strah od greške, naše neuklapanje u očekivanja i predstave drugih o nama, kameni spoticanja za naš rast i razvoj. Ali ako npr. usvojimo kao istinitu pretpostavku da ne postoji neuspjeh već samo povratna informacija iz koje možemo puno toga da naučimo, kao i činjenicu da uvijek radimo najbolje što možemo sa datim resursima koje imamo u datom trenutku, rasterećenije ćemo prilaziti novinama, učićemo, razvijaćemo se, koristićemo prilike i što je najvažnije bićemo samopouzdaniji. Takođe, ako nam je važno npr. da održimo dobru prezentaciju ili da naučimo strani jezik, i ako pođemo od pretpostavke i usvojimo je kao istinu da: ako neko može, mogu i ja, onda ni ta prezentacija, ni taj strani jezik ne izgledaju tako nedostižno. Nije dovoljno samo u sebi ponavljati ove pretpostavke, važno je istinski povjerovati u njih i početi se ponašati u skladu sa tim, što će rezultirati i aktivacijom naših sposobnosti koje će nam pomoći i da u praksi ostvarimo željeno.
Takođe, naučno su dokazane tvrdnje da su um, tijelo i emocije neodvojivi dio cjeline, nas ljudskih bića, stoga je i važno da obraćamo pažnju i na naše tijelo, držanje, hod, gestikulaciju jer i time odražavamo koliko smo ili nismo samopouzdani. Npr. možda ste i sami nekad isprobali da pred neki važan događaj, sastanak, prezentaciju, kako bi se napunili dodatnim samopouzdanjem, nekako nesvjesno mi se se ispravimo, udahnemo duboko, i kažete u sebi „Ti to možeš“ ili „Znam da će biti fenomenalno….“ i onda ste momentalno osjetili veći priliv energije i vjere u pozitivan ishod. Ako ste još prije toga, tu situaciju već vidjeli u glavi tj. vizuelizovali sa najboljim mogućim ishodom, uspjeh u realnom svijetu je gotovo neizbježan.

BLOG

Leave a comment