Kako se pripremiti za onlajn razgovor za posao

27. april 2023
Zaposli.ME
Podijelite

Jedna od stvari kojima nas je naučila nedavno završena pandemija je da mnoge važne stvari ne moraju da se rade lično, „face to face“, već da jednako uspješno mogu da se obave putem internet aplikacija. Čak i onima koji do tada nisu čuli za „Zoom“,  postao im je najbolji saveznik u komunikaciji.

Pandemija je prošla, a neke navike su ostale.  Uz pranje i dezinfikovanje ruku, tu je i korišćenje aplikacija za poslovnu komunikaciju.

Svjesni činjenice da je sve veća tržišna borba za kvalitetne kandidate, poslodavci su potragu  za potrebnim ljudima proširili i mimo grada sjedišta firme. Takođe, kandidati koji su stekli neko značajnije radno iskustvo, znanje i vještine tragaju za sve kvalitetnijim radnim mjestom. U tim slučajevima,  intervju  za posao preko internet veze je postao jedan od najčešćih načina komunikacije.

Ranije bi se osoba iz HR službe ili direktor/vlasnik uputili do određenog grada u kojem bi imali intervjue ili bi kandidadati putovali na intervju i tako je sve funkcionisalo. Sporo, skupo i sa upitnim efektima.

Kako biste se predstavili u što boljem svijetlu, donosimo Vam neke od važnih smjernica prilikom razgovora za posao.

Zakazivanje intervjua

Zakazivanje putem telefonskog razgovora nije baš najbolja opcija, naročito za kandidate. Vrlo lako može da se desi da iz tog razgovora promakne neki detalj jer u trenutku razgovora možda nemaš papir i olovku da zapišeš sve podatke, a treba da zapamtiš nekoliko njih: koji poslodavac te je pozvao i za koje radno mjesto, u koliko sati i kome treba da se javiš. Iako djeluje jednostavno, uvijek dođe do nekog pitanja u glavi kao na primjer “Šta je rekao: pola 12 ili 12 i 30?” Stoga, najbolje je da se svi ti podaci pošalju na e-mail adresu kandidata, koji će formalno potvrditi i putem e-maila svoj dolazak. Zašto je ovo važno? Odgovor je jednostavan – postignut je dogovor, stavljen je “na papir” i uklonjena je bilo kakva mogućnost nesporazuma a otvoren je dodatni direktni kanal komunikacije ukoliko dođe do nepredviđenih izmjena u rasporedu bilo koje strane.

Provjera tehničkih uslova za sastanak

Prije svega, treba odrediti gdje će kandidat biti tokom intervjua – u sobi, dnevnom boravku, trpezariji ili u nekom prostoru koji izdaje u zakup svoje kancelarije kao što su to HUB-ovi. Kada se to definiše, potrebno je da se provjere kakvi su tehnički uslovi za održavanje sastanka, prvenstveno brzina i stabilnost internet veze, jer je ona indirektno ključna za kvalitet toka intervjua. Potom je poželjno da se provjeri sam rad aplikacije, te nije zgoreg da kandidat zamoli nekoga iz bliskog okruženja da ga pozove i provjeri kako sve funkcioniše.

Riječ-dvije o ambijentu

Ako kandidat ostaje u kući/stanu, prije intervjua treba da provjeri šta će imati kao pozadinu, šta visi na zidu, da li je dovoljno osvijetljena prostorija, kakvi zvuci mogu da se pojave i  kako da se otklone (npr. mašina za veš u momentu centrifuge i sl.), Jedan od ometača je i mobilni telefon, pa je najbolje da se skloni u drugu prostoriju i isključi zvuk.

Oblačenje za intervju

Treba imati na umu da je intervju ipak ništa drugo do intervju, bez obzira u kojim okolinostima se radi. U skladu sa radnim mjestom i kompanijom, treba se pripremiti adekvatno. Ideje da se obuče  neka fina košulja i namjesti frizura a da od pojasa na dole sede u pidžami ili nekoj flekavoj trenerci kandidati treba odmah da zaborave. Nikad se ne zna šta može da se iznenadno desi!

Povezani sadržaji

Karijerni savjeti

Koliko je emocionalna inteligencija važna za poslovni uspjeh?

Emocionalna inteligencija je u posljednjih nekoliko decenija postala izuzetno popularan pojam koji se sve više istražuje i primjenjuje. Ali zašto je to...

Zaposli.ME

15. januar 2024

Karijerni savjeti

Potraga za poslom tokom praznika – besmislica ili pametan potez?

            Zbog sumiranja rezultata, zaokruživanja poslovnog ili obrazovnog ciklusa, kao i drugih...

Zaposli.ME

20. decembar 2023

Karijerni savjeti

Trik pitanja i situacije prilikom razgovora za posao

O tome kako napisati dobar CV i motivaciono pismo smo već govorili, poslušali ste nas i od stotinu kandidata odabrani ste među desetak, koji će doći na...

Zaposli.ME

27. novembar 2023