Potraga za poslom tokom praznika – besmislica ili pametan potez?

20. decembar 2023
Zaposli.ME
Podijelite

            Zbog sumiranja rezultata, zaokruživanja poslovnog ili obrazovnog ciklusa, kao i drugih obaveza koje nosi kraj godine, potraga za poslom i slanje radnih biografija opada tokom decembra, da bi se opet rasplamsali sredinom januara.

            Naravno, svi vjerujemo da je početak nove kalendarske godine najbolje vrijeme za svjež početak, jer smo se odmorili malo tokom praznika, i  idealno doba za ponovno izlaganje tržištu rada. Međutim, jesmo li kraj godine i praznike olako prekrižili kao potencijalni period kada možemo doći do novog posla?

Poslodavci ističu da protivno uvriježenom mišljenju, ne trebate prestati tražiti posao tokom praznika, jer to što su Nova godina i Božič na pragu ne znači da su kompanije prestale tražiti ili primati radnike. Baš naprotiv, tržište sa svojim sve većim potrebama, konkurencija, inovacije i strateške inicijative ne pitaju koje je doba godine.

            Sa druge strane, nije zgoreg iskoristiti priliku dok ostali slave i odmaraju. Tako imate manju konkurenciju u traženju posla. Pošaljite CV, nazovite kompaniju u kojoj je oglašeno radno mjesto i uopšte, budite proaktivni.

Praznično doba idealno je za javljanje onima koje ste možda zapostavili i koje vam je možda neprijatno nazvati u vezi novog posla. Slanje čestitki, bilo elektronskih ili telefonskih, kao i stari dobri poziv, mogu da budu uvod u razgovor o poslu. Naizgled spontano možete dobiti savijet, preporuku, čak  i dogovoriti poslovni sastanak.

            Neke kompanije, pak, imaju specifične potrebe tokom praznika. Neki poslodavci čak pojačano traže radnu snagu – honorarno ili za stalno. Kao što je ljeto doba kada procvijeta turizam, tako je i decembar idealno vrijeme da sklopite posao vezan uz marketing, prodaju, poslovne poklone, kolače, zimovanje…. Svaka kompanija ima specifične potrebe, pa možda neka baš u decembru traži nove kandidate ili partnere. Zato, otvorite četvoro očiju, što bi naše babe rekle.

Kraj godine najbolje je vrijeme za sabiranje dobiti, pozitivnih rezultata ili gubitaka. Kompanije koje su u plusu možda baš tada zaključe da imaju dodatni budžet za zapošljavanje ili im odobre sredstva za npr. kreativnog direktora u narednoj godini. Što mislite, kada će oglas biti raspisan? Naravno, u decembru. Takođe, planovi i budžeti za narednu godinu se prave u decembru i već tada se zna koliko zaposlenih kompanija treba da ima. Nije rijetkost da se baš krajem godine raspišu konkursi za neophodna radna mjesta.  Zato uvijek budite u toku prateći stranice za zapošljavanje.

Slađana Kovčin

Sladjana Kovcin LinkedIn

Povezani sadržaji

Karijerni savjeti

Koliko je emocionalna inteligencija važna za poslovni uspjeh?

Emocionalna inteligencija je u posljednjih nekoliko decenija postala izuzetno popularan pojam koji se sve više istražuje i primjenjuje. Ali zašto je to...

Zaposli.ME

15. januar 2024

Karijerni savjeti

Potraga za poslom tokom praznika – besmislica ili pametan potez?

            Zbog sumiranja rezultata, zaokruživanja poslovnog ili obrazovnog ciklusa, kao i drugih...

Zaposli.ME

20. decembar 2023

Karijerni savjeti

Trik pitanja i situacije prilikom razgovora za posao

O tome kako napisati dobar CV i motivaciono pismo smo već govorili, poslušali ste nas i od stotinu kandidata odabrani ste među desetak, koji će doći na...

Zaposli.ME

27. novembar 2023