Trik pitanja i situacije prilikom razgovora za posao

27. novembar 2023
Zaposli.ME
Podijelite

O tome kako napisati dobar CV i motivaciono pismo smo već govorili, poslušali ste nas i od stotinu kandidata odabrani ste među desetak, koji će doći na razgovor za posao. Ali tu prava „igra“ tek počinje.

Razgovori za posao često podrazumijevaju i pitanja koja djeluju nelogično ili nevezano za sam posao. Poslije priče o obrazovanju, očekivanjima oko plate ili spisku zaduženja, vjerovatno ćete dobiti i neko pitanje koje u prvi mah djeluje čudno. Međutim, odgovor na njega poslodavcu može da kaže o kandidatu mnogo više nego uobičajena pitanja.

Ovo su najčešća trik pitanja na razgovoru za posao i načini da odgovorite na svako od njih!

1. Koje su Vaše najveće mane?

Ovo je jedno od omiljenih pitanja među HR timovima, koje izluđuje kandidate za posao. Ko zaista želi da nabraja svoje mane? Ali, trik je u tome da pokažete da ste iskreni i da ste ih iskoristili i prevazišli. Ni slučajno ne smijete da kažete da nemate mane ili da ih ne prepoznajete kod sebe!

Nego, prebacite mane u prošlo vrijeme i objasnite kako ste radili na tome da ih popravite. Na primjer, recite "da ste me pitali prije šest mjeseci, odgovor bi bio - ne govorim dobro strani jezik, ali sam u međuvremenu završio/završila kurs engleskog". Ili, „uprkos tome što obožavam puno da radim i rad me ispunjava, ponekad ulazim u nesporazum s kolegama koji me ne mogu uvijek pratiti. Ipak, uvijek se potrudim da ih detaljno uputim u svoje ideje, kako bi i oni mogli učestvovati u realizaciji mog projekta“.

Odaberite "manu" po svom izboru i pokažite da je prevaziđena. Na taj način, odgovorićete iskreno ali ćete poslodavcu pokazati i da aktivno radite na tome da ispravljate sve što ne valja.

2. Kako bi Vas kolege opisale?

Ovo je prilika da sebe nahvalite, ali ni tu se ne smijete zalijetati. Trik je u tome da zvučite skromnije i neodređenije. Nemojte reći "svi kažu da sam lider u timu", već se ogradite - "mislim da većina ljudi cijeni moju osobinu da predlažem nove ideje, bodrim kolege…".

3. Da ste voće, koja biste voćka bili?

Ili životinja, ili cvijet... Ovo pitanje je uglavnom test kako ste spremni da odreagujete u sekundi na neočekivani zadatak. Nema tačnog odgovora na ovo pitanje, važna je brzina snalaženja. Nemojte samo djelovati nervozno, odgovorite smireno, s osmijehom na licu, i uz objašnjenje svog izbora. Poslodavac ovime testira kako ćete odgovoriti klijentu ili mušteriji na neko neočekivano pitanje.

4. Da li biste radili besplatno? Šta biste uradili da dobijete na lutriji?

Iako naizgled različita, ova pitanja se postavljaju jer poslodavac jednostavno želi da zna da li biste nastavili da radite i kada Vam novac ne bi bio potreban ili kada bi došlo do krize u poslovanju.

Kandidati će često kao iz topa reći "da", jer smatraju da poslodavac testira njihovu odanost i spremnost da budu tu čak i kada ne ide sve kako bi trebalo. Ali nemojte odmah da odgovorite tako. Svoj odgovor upakujte da zvuči da biste imali strpljenja za problem na poslu, da biste dali sve od sebe da se on prevaziđe, ali sve dok god to ozbiljno ne ugrožava egzistenciju Vas i Vaše porodice. To bi značilo da volite ono što radite, ali i da ste u stanju donijeti pametne finansijske odluke. 

Što se dobitka na lutriji tiče, naravno da nećete reći da biste novac odmah uložili u sopstveni biznis ili kupovinu ovaca koje ćete čuvati na planini bez stresa i brige. Lijep odmor, kupovina kola i nekretnine, ali uz nastavak rada na poslu koji Vas ispunjava je sasvim lijep odgovor.

5. Jeste li ikada razmišljali o tome da budete preduzetnik?

U većini slučajeva ovo pitanje se svodi na to da poslodavac pokušava da utvrdi hoćete li napustiti kompaniju zbog toga što ste osnovali vlastitu. Nijedna kompanija to ne želi, prvenstveno zbog vremena i novca koji ulažu u svakog novog zaposlenog. Zato se nemojte previše dati u opisivanje svog posla iz snova i činjenice da jednoga dana postanete sami svoj šef. Iz perspektive poslodavca, to je znak upozorenja da vas je riskantno zaposliti.

Ukoliko ste pak, prije ovoga, bili preduzetnik, navedite pozitivne i negativne strane te djelatnosti, ali ne bi bilo loše zaključiti kako to ipak nije za Vas i navesti prednosti rada kod poslodavca s kojim trenutno razgovarate. 

6. Gdje se vidite za pet godina? 

Ovo se pitanje najčešće navodi kao primjer onoga gdje ne postoji „tačan“ odgovor. Bez obzira na to što ne postoji tačan odgovor, postoje oni bolji i lošiji. Cilj poslodavca jeste dobiti utisak o vašim ambicijama, ali i vjernosti kompaniji u kojoj radite.

Najgore što možete odgovoriti jeste da ne znate ili da ne možete predvidjeti tako nešto. Najbolji odgovor jeste onaj koji će vašem potencijalnom poslodavcu pokazati da imate čvrsti profesionalni plan koji namjeravate u potpunosti da realizujete unutar firme za koju se prijavljujete. Naravno, i ovo morate potkrijepiti argumentima, stoga je veoma važno da detaljno istražite firmu u koju se prijavljujete.

Slađana Kovčin

Sladjana Kovcin LinkedIn

Povezani sadržaji

Karijerni savjeti

Koliko je emocionalna inteligencija važna za poslovni uspjeh?

Emocionalna inteligencija je u posljednjih nekoliko decenija postala izuzetno popularan pojam koji se sve više istražuje i primjenjuje. Ali zašto je to...

Zaposli.ME

15. januar 2024

Karijerni savjeti

Potraga za poslom tokom praznika – besmislica ili pametan potez?

            Zbog sumiranja rezultata, zaokruživanja poslovnog ili obrazovnog ciklusa, kao i drugih...

Zaposli.ME

20. decembar 2023

Karijerni savjeti

Trik pitanja i situacije prilikom razgovora za posao

O tome kako napisati dobar CV i motivaciono pismo smo već govorili, poslušali ste nas i od stotinu kandidata odabrani ste među desetak, koji će doći na...

Zaposli.ME

27. novembar 2023